Log in

Klik hier om in te loggen


Wachtwoord vergeten?

Nog geen inlog? Registreer nu
Om misbruik van dit formulier door spamrobots te voorkomen, vragen wij u hier het controlewoord stowa in te vullen!

Symposium 'CSI onder water, toepassing eDNA-technieken in het waterbeheer: fictie of al werkelijkheid?'

Terug
Locatie
Contactpersoon
Bas van der Wal
Doelgroep
Datum
14-06-2017 tot --

Op 14 juni organiseert STOWA een symposium over environmental DNA (eDNA) in het waterbeheer. We bespreken de toepassingen en potenties van veelbelovende eDNA-technieken, u krijgt inzicht in de techniek achter eDNA en via een interactief gesprek tussen ontwikkelaars en aanbieders worden de belangrijkste vragen van beide kanten beantwoord. In de middag kunt u op een markt en in werksessies inzicht krijgen in het gebruik en de meerwaarde van eDNA in de praktijk.

Ieder dier en iedere plant bevat DNA. Met behulp van nieuwe DNA-technieken kunnen veel meer organismen worden opgespoord dan met de huidige detectiemogelijkheden en hoeven ze in veel gevallen ook niet gevangen te worden. De ontwikkeling van environmental DNA-technieken (eDNA) gaat hard en de mogelijkheden voor inzet in het waterkwaliteitsbeheer zijn groot; zo kunnen specifieke soorten worden aangetoond voor de Wet Natuurbescherming, kan de zwemwaterkwaliteit worden gemonitord en kunnen soorteninventarisaties of voedselwebanalyses worden gedaan. Hierdoor kan de biologische toestand worden bepaald en wordt het systeembegrip vergroot. En dat op een eenvoudige, snelle en goedkope manier.

Op dit moment worden de technieken nog maar mondjesmaat ingezet in het waterbeheer, maar de mogelijkheden zijn veel groter. De ontwikkeling van nieuwe technieken biedt kansen, maar roept tegelijkertijd ook vragen op. Wat kan er nu bijvoorbeeld wel en niet, en wat is de betrouwbaarheid?  Waarvoor zet je eDNA- technieken effectief in, hoe bemonster je en hoe interpreteer je de resultaten? Voor waterbeheerders is het vaak moeilijk te overzien wat de mogelijkheden zijn van (e)DNA en bij wie ze daarvoor moeten zijn. Ook de ontwikkelende partijen hebben niet altijd duidelijk welke vragen de waterbeheerders hebben. Contact tussen de partijen en uitwisseling van vragen en kennis is dus heel belangrijk. Al met al voldoende aanleiding voor dit symposium.

Meer informatie en aanmelding

De inschrijving voor dit evenement is inmiddels gesloten. Wilt u toch deelnemen, dan kunt u contact opnemen met met Anne Dolmans van STOWA, 06 527 69 748.