Log in

Klik hier om in te loggen


Wachtwoord vergeten?

Nog geen inlog? Registreer nu
Om misbruik van dit formulier door spamrobots te voorkomen, vragen wij u hier het controlewoord stowa in te vullen!

Ontwikkeling van biologisch afbreekbare structuren

Terug
Projectcode 443.317
Uitvoerders
Thema Ecologie & water
Einddatum

Wetlandecosystemen over de hele wereld (moerassen, veengebieden, koraalriffen) leveren vitale ecosysteemdiensten, zoals bescherming tegen overstromingen, nutriëntenrecycling, opslag voor water en koolstof. Ze zorgen bovendien voor hechtingsoppervlak voor flora en fauna en voor een verbetering van de biodiversiteit. Ondanks het toenemende bewustzijn van de ecologische en sociaaleconomische waarde van wetlands zijn er in de afgelopen drie decennia vele verloren gegaan of gedegradeerd.

Er is al veel geïnvesteerd in het herstel van wetlands, tot dusver echter maar in minder dan vijftig procent van de gevallen succesvol. Het herstellen is lastig, omdat de ecologische stabiliteit van wetlands afhankelijk is van de organismen die in deze ecosystemen leven. Organismen spelen een sleutelrol bij het veranderen van de milieucondities, zoals het verminderen van stroming en golven, of het vormen van hechtingoppervlakken.
 
In dit onderzoek wordt een methode ontwikkeld waarmee een starthabitat kan worden gecreëerd voor organismen. STOWA draagt financieel bij aan het ontwikkelen van deze methode voor toepassing in veengebieden. De groei van waterplanten wordt bevorderd door het aanbrengen van biologisch afbreekbare structuren op golfslaggevoelige oevers van watergangen.